Történetünk fotósorozat_20200513
KERTÉSZKÉNT JÁMBOR VILMOS SZOLGÁLATÁBAN

A Tarna folyó bal oldalán elterülő 5 kh-as belterületet és a kis családi házat ükapánk, Tarjányi Péter kapta hűséges és becsületes munkája elismeréséül Jámbor Vilmostól, József főherceg Őcsászári és királyi fennségének főkertészétől.

Tarjányi Péter (1866-1948) többgyermekes recski zsellérszülők éles eszű, kiváló tehetségű gyermeke volt. Jámbor Vilmos 14 évesen vette maga mellé és 5 évig kertész tanulóként szolgált. Ezt követően további 10 évig  mint önálló kertész állt Vilmos szolgálatában, majd további 15 évig fia Jámbor Géza recski birtokosnál dolgozott önálló és rendelkező kertészként. Tarjányi Péter a kertészeti vizsgán és a gyakorlatban is kitűnően megfelelt, így Jámbor Vilmos gondoskodott kertészeti szakemberré válásáról, szinte mindenre megtanította, ami az eredményes és magas szintű kertészkedéshez szükséges.

EGY FAISKOLA MEGSZÜLETÉSE

Tarjányi Péter a Jámbor Vilmostól kapott területet élő sövénnyel körülkerítette és 1907-ben csemetékben gazdag, jól forgalmazó faiskolát, gyümölcsöst, zöldségest és igen szép, gazdag rózsatelepet és fenyvest hozott létre. Ezen a területen folytatta haláláig a Jámbortól átvett kertészeti munkát. A faiskola közel egy fél évszázadon át – viharokat, hányattatásokat átvészelve – adott biztos megélhetést, fészket „Péter kertész úrnak”. A falu lakossága szerette és tisztelte őt. Az ő gondolkodása, végtelen munkaszeretete megegyezett gazdájáéval. A belépőket gyönyörű rózsakert fogadta. Családját is bekapcsolta a kertészeti tennivalókba, József nevű fiát Hollandiába küldte, hogy megismerkedhessen a nyugati kertész-kultúrával.

Tarjányi Péter fiai közül Jenő és József még éveken keresztül sikeresen működtették az örökül kapott faiskolát, melyről sok írásos dokumentum maradt ránk. Jenő 1961-ben bekövetkezett halálát követően a faiskola működése megszűnt, az egyre szegényedő kert hasznosításán túl a család generációk óta igyekszik megőrizni ősei hagyatékát.

A TARJÁNYI VENDÉGHÁZ MEGNYITÁSA

A ház, valamint a hozzá kapcsolódó közel háromhektáros terület gondozását közel 10 éve szüleinkkel együtt végezzük. Határozott célként tűztük ki, hogy családi emlékeink megőrzése mellett nyugodt és békés környezetet teremtsünk mindazok részére, akik a város zajától távol, nyugodt környezetben szeretnék kipihenni magukat. A 2015-ben megnyitott Vendégház központi elhelyezkedése kitűnő lehetőséget biztosít azok számára is, akik a pihenés mellett a Mátra által kínált számos programlehetőség közül választanának, legyen az egy kellemes séta, erőt-próbáló hegyi túra, vagy kulturális nevezetességek megtekintése.