buzasvolgyi-to_kész
Búzásvölgyi tó

Távolság: 1,6 km
Cím: GPRS 47° 56′ 7.9152″ N, 20° 6′ 32.8032″ E
Web: www.buzasvolgyito.gportal.hu

.
.
.

A Búzásvölgyi tó a Mátra észak-keleti lábánál, a község keleti határában helyezkedik el. 1972-ben a Búzakalász TSZ egy völgyzáró gátat létesített, hogy a völgyben folyó Búzásvölgyi patak vizét és a szomszédos hegyekről érkező csapadékot összegyűjtsék, és mezőgazdasági célokra hasznosítsák. A kis pataknak, és a bő csapadéknak köszönhetően a víztározó szépen felduzzadt, és nemsokára elérte a jelenlegi méretét ami 54 hektár. A tó körül kb 200 horgászállás található, melyek nagyrésze zúzott kővel borított. Az 1999-ben átalakult vezetés nagy hangsúlyt fektet a folyamatos, jó minőségű telepítésre, amit szakértők bevonásával a horgászok igényei szerint végez. A csodálatos környezet kiváló kirándulóhely.

mofetta_kész
Mofetta – Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő

Távolság: 3,7 km
Cím: 3246 Mátraderecske, Mátyás kir. u. 19/a.
Telefon: 36/576-200
Web: www.mofetta.info

Nyitva tartás:
hétfő – vasárnap: 07:00 – 16.00

A több éves tapasztalattal rendelkező Mofetta jó eredménnyel segít az érrendszeri, magas vérnyomás, cukorbetegség érszövődményei, fekélyes és különböző reumatológiai betegségekben szenvedőknek. Az intézet vezetése és dolgozói mindent megtesznek azért, hogy ezt a páratlan kincset -a természetes úton feláramló széndioxidot, a MOFETTÁT- biztonságos, esztétikus és hangulatos környezetben vehessék igénybe a gyógyulni vágyók. Széndioxid gyógygázfürdő kezeléshez bejelentkezés szükséges!

park parádfürdő_kész
Park – Parádfürdő

Távolság: 4,7 km

.
.
.
.
.

A parádfürdői séta közben kellemes megpihenni a mintegy 10 hektáros kiterjedésű ősparkban. A fürdőtelep dinamikus fejlődése maga után vonta a parkosítást. Ennek eredményeként Észak-Magyarország legszebb, legnagyobb sétáló- és gyógyparkja jött létre. A parkot a 19. században a híres fürdőtelep – többségében Ybl Miklós által tervezett – épületegyüttese körül alakították ki a Károlyi család megbízásából. Akkor mintegy 126 kat. holdnyi területen részben francia, részben angol stílusú parkot hoztak létre. Jelenleg mintegy 80 fa- és cserjefaj mesterien elrendezett együttesében gyönyörködhet a látogató.

siroki vár_kész
Siroki vár

Távolság: 7,7 km
Cím: 3332 Sirok, Vár út 1.
Telefon: 20/204-6779
Web: www.sirokivar.hu

Nyitva tartás:
kedd – vasárnap: 10:00 – 18:00 (ápr. 1. – okt. 31.)
kedd – vasárnap: 09:00 – 16:00 (nov. 1. – márc. 31.)

Magyarország legvadregényesebb sziklavárát a Tarna mentén, a Vár-hegy tetején lelhetjük meg, amelyet nemcsak a sziklatömb tetejére, hanem belsejébe is építettek. A riolittufából álló hegy gyomrába hatalmas járatokat, lépcsőket és termeket vájtak. A vár a parkolójából nézve ugyan nagyon magasnak tűnik, de 10 perc alatt kényelmesen fel lehet jutni magába a felújított alsó várba, ahol a kiállítás is található. Pihentetésképpen érdemes először egy körsétát tenni a vár körül, ahol szemet gyönyörködtető a látvány a Bükkre és a Mátrára. A felső várban található barlangjáratok még a korábbi felújítatlan állapotban látogathatók.

ilona völgyi vízesés_kész
Ilona-völgyi vízesés

Távolság: 11 km
Cím: GPRS 47°52′54″N, 20°3′41″E

.
.
.
.

Az Ilona-völgyi vízesés, a parádfürdői Ilona-patak mentén kialakított tanösvény része, a tanösvény a Keleti-Mátra földtani értékeit és a hajdani ércbányászat emlékeit mutatja be egy 6,5 km hosszú túraútvonalra felfűzve. Az Ilona-völgyi vízesés hazánk három vízesése közül a legmagasabb, kb 10 méter, a Tőkés-kút táplálta két kis forrásból induló Ilona-patak a Marhád /606 m/ és a Cserepes-tető /734m/ meredek oldala közé szorulva, több helyen töri át magát a sziklák közt, míg végül a Mátra egyik legszebb völgyét hagyva maga után, az utolsó sziklát áttörve zuhan alá a mélybe.

bükkszék fürdő_kész
Bükkszéki Gyógy- és Strandfürdő

Távolság: 16,1 km
Cím: 3335 Bükkszék, Fürdő út 10.
Telefon: 30/500-3437
Web: www.bukkszekfurdo.hu

.
.

A Strandfürdőben egy gyógyvízzel töltött medence, egy úszómedence, egy élményelemekkel (buzgárok, sodrófolyosó, dögönyöző) felszerelt élménymedence, egy gyermekmedence, egy csúszdapark és Közép-Európa egyik leghosszabb, 136 méteres csúszdája várja a gyógyulni és pihenni vágyókat. Az egész Évben látogatható Családi Fürdőépületben helyet kapott egy gyermekvilág-sarok, itt játékos szökőkutak veszik körbe a kicsik medencéjét, míg a szülők kimondottan jól érezhetik magukat a élménymedencékben. Van itt pezsgőfürdő, úgynevezett dögönyözőkkel, nyakzuhannyal, buzgárokkal felszerelve. A wellness részleg (szaunával, gőzfürdővel, gőzkabinnal, aromaterápiás kabinnal), várja a vendégeket. Az idősebbek pedig egy SALVUS vízzel feltöltött medencében enyhíthetik fájdalmaikat.

kisnánai vár_kész
Kisnánai vár

Távolság: 20 km
Cím: GPS: É 47°51’05”, K 20°08’39”
Web: www.kisnanavar.hu

.
.
.

A kisnánai vár a későközépkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emléke. Története jól mutatja a földesúri lakóhelyek fejlődését és átalakulását. A 2010-11-ben megvalósuló projekt során az építők megerősítették a várfalakat, és megtörtént az Öreg-torony kicsinosítása is, ahol kiállítótermek várják a látogatókat, valamint egy pompás panorámát kínáló toronyterasz.

oxygén adrenalin park_kész
OXIGEN Adrenalin Park

Távolság: 26 km
Cím: Sástó-Kőbánya (Mátrafüred és Mátraháza között)
GPS koordináta: N 47.84828, E 19.96194
Telefon: 37/574-025 (0-24), 37/600-074
Web: www.kalandpark.adrenalin-park.hu

.

Az OXYGEN ADRENALIN PARK a Mátra déli lejtőjén található. A 16 hektárnyi területen kialakított parkban az 1 évestől a 99 évesig, mindenki talál szórakozási lehetőséget. Az ország legmagasabban fekvő kalandparkjában nemcsak az adrenalint termelő élményelemektől áll el a lélegzetünk, hanem az elénk táruló panorámától is. Derűs időben Kékes tetőtől az Alföldig elláthatunk. A Park kínálatában megtalálható a téli-nyári bobpálya mindenkinek, quadpálya a vezetés szerelmeseinek, függőhíd, canopy a bátraknak, 360°-os, átforduló hinta a kitartóknak, óriás hinta (Hardinga) az adrenalin függőknek, kalandpark kicsi és nagy kalandoroknak, mászófal, eurobungy a sportot kedvelőknek, Frédi-Béni játszótér, légvár a kicsiknek.

egri fürdő_kész
Török Fürdő – Eger

Távolság: 27,8 km
Cím: 3300 Eger, Fürdő u. 3-4.
Telefon: 36/510-552
Web: www.egertermal.hu

.
.

Az Arnaut pasa által emeltetett gyönyörű, aranykupolás fürdő – többszöri felújítást követően – még mindig áll és 6 medencével, magas színvonalú wellness-és gyógyászati szolgáltatással várja vendégeit. A Török Fürdőben a radon tartalmú gyógyvíz a medencék alját borító kövek alatt tör fel három helyen, a Török-medence, a „Tükör medence” és a Pezsgő-fürdő medence alatt. Ezen kívül még három medence található az épületben, melyek a mai kornak megfelelő élményelemekkel bővítettek.  A Török Fürdőben található víz gyógyhatása a benne oldott radonnak köszönhető, mely gyulladáscsökkentő hatású és fokozza a szervezet endorfin-termelését, így a közérzetre is kedvezően hat. Az ionizáló sugárzás a sejtek regenerációs folyamatait is előmozdítja.

high tecj sportok bázisa_kész
HIGH-TECH SPORTOK BÁZISA

Távolság: 28 km
Cím: Mátrafüred, buszvégállomás
Telefon: 20/449-4444
Web: www.matrasegway.hu/matra.php

Nyitva tartás:
hétfő – vasárnap: 09:00 – 18:00

A High-Tech Sportok bázisa élmény- és vadontúrákon csodálatos túraútvonalakon a kristálytiszta levegőjű Mátrában kiegészítő programok kínálata mellett várja a kihívást kedvelőket, az erdőszeretőket, a családokat, fiatalokat és időseket egyaránt. A bázis egész évben számos programlehetőséggel várja vendégeit. Téli kínálatában többek között megtalálható a snowsegway, a snowshedder, snowmax, kutyafogat, airboard, snowscooter. Tavasztól őszig pedig a terepsegway, shredder, quad, kétéltű, mountaincart, és számos további eszköz közül választhatnak az aktív kikapcsolódásra vágyók.

eger_kész
Egri séta

Távolság: 28 km

.
.
.
.
.

Kezdjük egri városnéző sétánkat az Eszterházy téren. Itt található a későbarokk stílusban épült Líceum tekintélyes épülete, melyet a XVIII. század végén egyetem céljából építtetett Eszterházy Károly gróf, s ahol ma főiskola működik. Eger egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb temploma, a Bazilika. Sétáljunk át a Kossuth Lajos utcán, amely Eger barokk műemlékekben leggazdagabb utcája! Érdemes az épületek külső homlokzatát és a kovácsoltvas díszítőelemeket jobban megcsodálni. A Kossuth utca 4. szám alatt látható a Kispréposti palota épülete. A Tárkányi utcán haladva jutunk el az Érsekkerthez. A mintegy 22 hold kiterjedésű parkot Eszterházy püspök idejében építették, a közepén található szökőkutat 2000-ben avatták fel. Sétáljunk vissza az Egészségház utcán keresztül a Kossuth Lajos utcára! Bal oldalon láthatjuk a Ferencesek templomát, jobb oldalon a Nagypréposti palotát. A Kossuth Lajos utca 9. sz. alatt áll a megyeháza épülete, ahol Fazola Henrik egyedülállóan szép kovácsoltvas kapuját csodálhatja meg a látogató. A Kossuth Lajos utca a Dózsa György térre vezet, ahonnan már látható a Vár bejárata. A Várban a Kazamata, a Hősök terme, a történeti és időszakos kiállítás (a Gótikus Palotában), a Képtár, a Romkert, Gárdonyi Géza sírja, az Ispotály pince, a Panoptikum, az Éremverde kínál változatos időtöltést gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A Vár északi (vagy hátsó)bejáratától ötven méterre tekinthető meg az Egri csillagok regény írójának, Gárdonyi Gézának az emlékháza, a Gárdonyi-Ház. A Minaret Európa legészakibb török korból származó emlékműve, a Minaret. A Dobó tér Eger legegységesebb, legzártabb tere. A Dobó téren emelkedik Közép-Európa egyik legszebb és egyedi templombelsővel rendelkező barokk temploma, a Minorita templom.

egerszalók fürdő_kész
Egerszalók fürdő és Strand

Távolság: 28,5 km
Cím: 3394 Egerszalók, Forrás u. 6.
Telefon: 36/688-500
Web: www.egerszalokfurdo.hu

.
.

A Recsktől 27 km-re fekvő Egerszalóki gyógyfürdő 67 C°-os vize két, 400 m-es kútból tör fel és építi folyamatosan Európa egyetlen sódombját. 1992-ben nyilvánították gyógyvízzé. A közel 11 000 m2-es komplexum 1900 m2-es vízfelületen 17 kül- és beltéri medencével, wellness és fitness-szolgáltatásokkal, étteremmel várja vendégeit. A gyógyfürdő érelmeszesedési, ízületi, reumatikus panaszok, baleseti és mozgásszervi műtétek utókezelésére, túlsúly, epe- és nőgyógyászati betegségek, gyomorsav kezelésére nyújt hatékony segítséget.

demjén_kész
Demjéni Termál Völgy

Távolság: 30,6 km
Cím: 3395 Demjén, Külterület
elefon: 30/853-7419, 36/550-039
Web: www.demjengyogytermal.hu

Nyitva tartás:
hétfő – vasárnap: 08:00 – 20:00

A Bükk és a Mátra találkozásából, több évezreddel ezelőtt született egy csodás völgy, kis hegyekkel, dombokkal, lankákkal körül ölelve, védve. E pompás, hegyes-dombos vidéket valószínűleg az Isten is jókedvében teremtette. Az újkori demjéni Termál Völgy megálmodói római kori fürdő hangulatát varázsoltak e mesebeli tájba. A 690 m mélyről feltörő gyógyvíz kis hazánk legújabban feltárt gyógyvize, mely hatása széles spektrumú.

A gyönyörű mozaikkal kirakott, nem csak az élmény-, hanem az egészségturizmust is szolgáló Termálfürdő és Aquapark öt különböző hőfokú kültéri, két beltéri gyógyvizes medencével, egy 25 m-es úszómedencével, egy gyermek medencével, élményelemekkel, nyakrafolyókkal, levegőbuzgárokkal biztosítják a kellemes kikapcsolódást.